Overzicht van de Brugse EK-gangers en hun kansen op het tornooi

Morgen start het EK. Turkije – Italië wordt de openingsspeeldag. Zaterdag 12 juni spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd. Met Simon Mignolet en Hans Vanaken. Zij zijn niet de enige spelers in de Brugse kern. Ook Eduard Sobol en Michael Krmencik zullen erbij zijn. Club Brugge levert vier spelers af.

Foto: 1891 Limburg (https://www.facebook.com/groups/430504087046812/)

België met Mignolet en Vanaken hebben de meeste kans om door te stoten naar de achtste finales. Samen met Rusland, Finland en Denemarken zitten de Rode Duivels in groep B. België is de grote favoriet in de groep.

Zaterdag 12 juni om 21.00 uur: België VS Rusland (Sint-Petersburg)
Donderdag 17 juni om 18.00 uur: Denemarken VS België (Kopenhagen)
Maandag 21 juni om 21.00 uur: Finland VS België (Sint-Petersburg)

Sobol speelt met Oekraïne in groep C. Zij zullen het opnemen tegen Nederland, Oostenrijk en Noord-Macedonië. een pittige groep voor Sobol en co. Nederland is de favoriet in deze groep. De andere drie ploegen zullen onderling moeten uitmaken wie er mee zal doorstoten. Oekraïne heeft alvast een goede voorbereiding voor het EK afgewerkt. Het speelde drie wedstrijden, won er twee en speelde er een gelijk. De laatste wedstrijd won het van Cyprus met 4-0. Sobol speelde de hele wedstrijd en lijkt samen met de ploeg in een goede vorm te zitten.

Zondag 13 juni om 21.00 uur: Nederland VS Oekraïne (Amsterdam)
Donderdag 17 juni om 15.00 uur: Oekraïne VS Noord-Macedonië (Boekarest)
Maandag 21 juni om 18.00 uur: Oekraïne VS Oostenrijk (Boekarest)

Dan heb je nog Krmencik. De spits werd verhuurd aan PAOK en deed het daar uitstekend. Ook hij zal op het EK actief zijn met Tsjechië. Krmencik is samen met Pekhart (Legia Warschau) en Schick (Bayer Leverkusen) het aanvallende geweld van de Tsjechen. Schick heeft de voorkeur als diepe spits maar Krmencik zal voldoende speeltijd krijgen om zijn waarde te tonen in het elftal. Tsjechië speelt tegen Engeland, Kroatië en Schotland in groep D. Hij heeft van alle spelers van Blauw-Zwart de minste kans om de achtste finales te halen. Hopelijk bewijst hij het tegendeel.

Maandag 14 juni om 15.00 uur: Schotland VS Tsjechië (Glasgow)
Vrijdag 18 juni om 18.00 uur: Kroatië VS Tsjechië (Glasgow)
dinsdag 22 juni om 21.00 uur: Tsjechië VS Engeland (Londen)

Opvallend: Van de Club-spelers zal Krmencik het minst moeten reizen. Tsjechië speelt in Londen en Glasgow dat op een boogscheut van elkaar ligt. In Europese normen toch. Een afstand van zo’n 650 kilometer. Iets waar de andere drie jaloers op kunnen zijn. België met Mignolet en Vanaken spelen in Kopenhagen en Sint-Petersburg. Die afstand is bijna drie keer zoveel als die Krmencik zal moeten afleggen. Nog een nadeel is dat België twee keer zal moeten reizen. Op speeldag 1 en 3 speelt het in Sint-Petersburg en op speeldag 2 in Kopenhagen. Een afstand van om en bij de 1500 kilometer (enkel).

Voor Sobol en Oekraïne is dat nog meer. Zij spelen in Amsterdam en Boekarest. Die afstand bedraagt maar liefst 2200 kilometer. Dat is vier keer zoveel dan Krmencik met Tsjechië. Die afstand is met de auto 24 uur lang rijden. Gelukkig stappen Sobol en co een vliegtuig op. Met het vliegtuig is de reistijd 2 uur en 45 minuten.

Indien België, Oekraïne en/ of Tsjechië niet bij de eerste twee van de groep zitten, niet getreurd. Want de vier beste derdes in elke groep kwalificeren zich ook voor de achtste finales. Het is dus zeker mogelijk dat alle vier Club Brugge-spelers in de achtste finales zullen zitten.

Pernet Lander

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.