Maakt Vormer favorietenrol voor de Gouden Schoen waar?

vormer

Vanavond vindt in Paleis 12 te Brussel het gala van de Gouden Schoen plaats. We zijn al toe aan de 64ste editie van het evenement. Club Brugge-middenvelder Ruud Vormer is dé topfavoriet om de felbegeerde prijs in de wacht te slepen. Kan hij zijn favorietenrol waarmaken? We volgen de show deze avond vanaf 21u.

Toch mag de middenvelder niet te vroeg juichen, want de concurrentie hoopt natuurlijk ook op de prijs. Zijn belangrijkste concurrenten lijken ploegmaat Hans Vanaken en Anderlechtenaar Leander Dendoncker te worden. Ook Youri Tielemans kan nog een rol spelen tijdens de eerste stemronde, maar wellicht zal hij de prijs niet winnen, omdat hij vorige zomer Anderlecht verliet voor de Franse topclub AS Monaco.

Dat Vormer in poleposition ligt om de Gouden Schoen te winnen, staat dus als een paal boven water. Aanvoerders van eersteklassers komen in aanmerking om te stemmen, en opvallend is dat slechts 3 aanvoerders niet op de Nederlander hebben gestemd als nummer 1. Het gaat om Faris Haroun (Antwerp FC – gestemd op Youri Tielemans), Rudy Camacho (Waasland-Beveren – gestemd op Ryota Morioka) en Luis García (AS Eupen – gestemd op Henry Onyekuru). Vormer zelf zou ploegmaat Hans Vanaken bovenaan zijn lijstje gezet hebben. Als Vormer wint, volgt hij zijn voormalige ploeggenoot José Izquierdo op als eindwinnaar.

Naar gewoonte worden op het gala van de Gouden Schoen ook nog andere prijzen uitgereikt. Zo is er ook een Gouden Schoen voor de beste vrouwelijke voetbalster. Wellicht zal de West-Vlaamse Tessa Wullaert deze prijs net als vorig jaar in de wacht slepen. Daarnaast zijn er ook nog prijzen voor de ‘Trainer van het jaar’, de ‘Belofte van het jaar’, de ‘Beste Belg in het buitenland’ en het ‘Doelpunt van het jaar’.

Voor de statistici onder ons: als Ruud Vormer de Gouden Schoen wint, zou het pas de derde keer in de geschiedenis van het evenement zijn dat een speler van Club Brugge de prijs voor 2 opeenvolgende jaren in de wacht sleept. Dat lukte eerder ook in 1985 en 1986, toen Jan Ceulemans tweemaal de prijs won, en in 1995 en 1996, toen respectievelijk Paul Okon en Franky Van der Elst de prijs wonnen. Het zou ook de elfde keer zijn dat een speler van Club Brugge deze individuele prijs in de wacht sleept.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.